dimecres, 29 de gener del 2025

Les set caixes, Dory Sontheimer

La descoberta per part de l'autora de set caixes en un armari de casa dels seus pares és el punt d'arrencada d'aquest treball valuosíssim en el qual l'autora es va embarcar i que a partir d'aleshores la restitució de la memòria del poble jueu ha estat el leiv motiv de la seva vida. 

Una documentació exhaustiva dels anys de persecució dels jueus abans i durant la segona guerra mundial, concretada en els testimonis familiars, cartes, passaports, visats, fotografies i altres documents. El relat d'una família alemanya d'origen jueu extrapolable a moltes altres que van patir exili, persecució, repressió i assassinat.

 Els pares de l'autora, alemanys residents a Barcelona ja d'abans de la guerra,  van ordenar, classificar i arxivar amb tota cautela, dedicació i precisió un llegat familiar gràcies a l'estreta  relació que van poder establir amb familiars que els informaven de la situació,  alguns dels quals eren a l'exili, encara que d'altres com els avis de l'autora no van tenir tanta sort ja que van morir assassinats al camp d'Auschvitz. 

 Els pares de la Dory Sontheimer van haver de portar en secret els seus orígens en una Catalunya controlada per l'Espanya franquista tan amiga del  nazisme genocida. 

El 27 de gener es celebra el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. Recordem-ho i treballem perquè la història de les atrocitats no es repeteixi mai més. 

© Carme Andrade

dimarts, 28 de gener del 2025

A l'est de les muntanyes, David Guterson

 A l'est de les muntanyes és una novel.la magnífica que desprèn olor de camps fruiters, de pomes, de rius i d'aire pur, on el protagonista, en Ben, un metge cirurgià jubilat i malalt d'un càncer terminal, a la manera d'un Odisseu modern, inicia un viatge per les seves terres amb un objectiu clar que no desvetllarem per no frustrar els possibles lectors. 

Pel camí d'aquest viatge, noves coneixences, noves vivències el portaran a viure intensament un temps que esdevindrà preciós per abordar tots aquells interrogants que ens persegueixen al llarg de la vida adulta. Un viatge d'autoconeixement d'un personatge amb una vida passada intensa que va sobreviure a la segona guerra i que la mort de la seva dona l'ha deixat en un estat d'abandonament físic i moral que sembla irrecuperable. El viatge emprès per les terres conegudes del seu comtat posarà al descobert allò que el caracteritza, la compassió i la generositat. Un personatge que et reconcilia amb la humanitat. 

Una història intensa en una Amèrica rural, on els paisatges estan descrits de forma minuciosa, com si tinguéssim davant nostre un mapa detallat amb tots els elements geogràfics i on la documentació acurada està en la base de tota la narració. Extraordinaris són els episodis en què es narren operacions quirúrgiques sota les carpes dels hospitals de campanya i meravellosa la descripció d'un part cap al final de la novel.la.  

Un llibre triat a l'atzar, sense saber-ne res, que m'ha sorprès i amb el qual he pogut gaudir durant unes quantes hores d'aquest hivern ventós. 


© Carme Andrade

divendres, 10 de gener del 2025

Hamnet, de Maggie O'Farrell

Amb traducció de Marc Rubió, Hamnet és molt més que la història d'unes famílies a l'Anglaterra del segle XVI. Hamnet és una història d'ambient rural impregnada d'un estil peculiar i ple de contrastos. La vida ruda i difícil d'una època marcada per la rigidesa de costums però recreada amb una mena de realisme poètic que fa de la lectura un autèntic plaer. Un món a voltes inquietant, sòrdid, on els infants creixen sota la tutel.la de les dones i la mirada ferotge del vell de la casa i on les complicitats entre germans funcionaran com a refugi d'amor i d'afectes. 

La història de dues famílies s'entrecreuen i ens ofereixen un retaule, una mena de costumari d'una època marcada per les malalties que envaïen les ciutats i que deixaven un rastre terrorífic de morts per alà on passaven. I entremig de tanta sordidesa destaca una figura femenina per la seva singularitat, l'Agnès, una mena d'ésser primitiu i savi, una dona sorgida del bosc, més ben dit, una dona de bosc, hereva dels coneixements ancestrals que comparteix de forma generosa amb la gent. 

Hamnet o Hamlet, el fill de l'Agnès i d'en William,  donarà nom al protagonista de l'obra de teatre escrita pel seu pare, el qual té un paper secundari en la narració, encara que la seva figura serà l'ombra permanent, a la llunyania, però sempre present. Una mena d'absent present. No esperem una biografia ni res semblant, encara que el treball de documentació doni com a resultat una magnífica exposició de fets i ambients i el treball creatiu de l'autora completi i arrodoneixi una narració molt recomanable, tal com me la van recomanar a mi. Un èxit entre els lectors que han tingut l'oportunitat de gaudir-ne.

  © Carme Andrade

diumenge, 5 de gener del 2025

Desertar, de Mathias Enard

 De Mathias Enard  vegeu el post dedicat a Brúixola:

 https://www.blogger.com/blog/post/edit/298024366748921557/129114184090055903

" No hi ha voluntat d'acabar amb les guerres, perquè s'acabaria el capitalisme"

 Mathias Enard 


Desertar (Empúries 2024), amb traducció de Martín Lloret és una novel.la difícil de classificar per la seva complexitat, per les veus diverses, pels canvis de perspectiva segons la persona utilitzada i per la conjunció de dues històries ben diferenciades en el temps i en la intenció, encara que a totes dues hi circula per de sota el drama bèl·lic, anorreador de pobles.   

Dues històries, una de salvatge, d'una cruesa ferotge en un context de guerra transportable a qualsevol guerra des que el món és món i una altra de molt més concreta i menys poètica. La història d'una parella d'intel·lectuals que van viure persecució durant la segona guerra mundial, fins i tot la deportació. La història dels protagonistes serà relatada per la filla durant una estada dalt d'un vaixell en un acte de record i d'homenatge al seu pare, un insigne matemàtic que va viure perseguit per ser jueu i per voler ser home lliure durant el règim estalinista. Amb la seva dona comparteix protagonisme, de la qual mai no sabrem si va actuar de doble espia, perquè també tracta d'això aquesta història, de la veritat i de la mentida que ho impregna tot.   

El títol de Desertar respon a la primera de la narració esmentada, la del soldat que deserta del bàndol vencedor i de la dona que fuig de la lapidació i de l'escarni a què han estat sotmeses les dones, se suposa dones col·laboracionistes en un conflicte bèl·lic que podria ser qualsevol dels recents de l'Europa central. Així com la història del matemàtic té un rerefons realista, aquesta està envoltada d'una aura poètica i alhora apocalíptica que la fa intemporal i tossudament devastadora com la mateixa guerra. I dintre de la salvatjada de la  guerra, l'autor pren partit de forma decidida per allò que ara en diríem biaix de gènere però que jo prefereixo dir-ne mirada objectiva cap al doble patiment de les dones en una situació bèl·lica. 

La dona amb el cap rapat com a acte de venjança de part dels vencedors i el saber-se carn de botí dels mascles, serà la figura que destacaria per sobre de les altres. "...espera el moment de la seva violació, espera aterrida el moment, s'ha mort de por quan l'home ha obert la porta del casinyot..." Una poètica impregnada de barbàrie i d'impietat i una narració sincopada, amb una sintaxi a salts que constituirà una forma d'abordar la deshumanització amb la que viuen els dos protagonistes. Segons el meu punt de vista, aquesta història per ella mateixa ja ens aporta prou contingut i prou sentit com perquè camini sola sense la juxtaposició de l'altra. 

© Carme Andrade