dissabte, 25 de gener del 2014

Modernistes de Reus


Mireu el que deien a començament del segle xx el Grup Modernista de Reus, un grup de joves amants de l'art i  la lletra.
 ( Text llegit a la ruta literària del Grup Modernista de Reus organitzada per Còdol Educació Reus )

Venim plens d’esperances i de forces, propies de la joventut, a lluitar pe Cathalunya i pera totes les manifestacións de vida cathalanes. No recularemdevant de res, mentres que se pugui vence amb la vida.

 […] Els que verament estimem l’art, tenim la obligatiò de no deixar passar mes sens protesta lo que stá  passant am la nostre literatura. Som un poble diferentdel casteylá y no devém seguir son exemple, aplaudint  estupidesas y glorificant nulitats que indirectement ens han portat á una ruina moral i intellectual, verdedera chausa de nostre actual ruina material. Ells han convertit el temple del art grec en un burdell de vividors y prostitutas. […]

Els poetes, temerosos i avergonyits, s’estan tancats a casa trebaylant silenciosos en la soledat la cadentia y la beylesa i el vigor de sos pensaments, entant que l’ignorantia erigida en geni pel sufragi univerçal d’un poble estupit escampa als cuatre vents les fuyles hont les máquines han stampat llurs aborts intellectuals, escarni de la beylesa i dignitat humanes.
Els prosadors casi no gosan a sortir no atrevint-se a desafiar l’enorme exèrcit dels erigits poetes, i els pocs que els secundan en sa tasca, ho fan amb el mateix mal-art que eyls, decrivint les coses mes vulgars i insustancials de la vida, contant l’escuma de la creatió, tot el que s’agermana amb sa migrada intelligencia […].

Heus-a-qui doncs embastada nostre tasca. Vingan a nostre costat els que se sentin artistes, combátinos els que no els agradin nostres idees; nosaltres no els tindrèm pietat, com no se en pod tenir al insecte que destruheix una flor que el sol i la rosada han desclòs misteriosament.



 “Nostre Deu-vos-guard”, a La Nova Cathalunya [MAGÍ SUNYER. Els marginats socials en la literatura del Grup Modernista de Reus. Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona, 1984. Pàg. 73-74]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada