dimecres, 25 d’abril del 2012

A Incendis, l'obra de teatre que es representa al Romea,  hi caben tots els adjectius que ens ajuden a descriure una obra d'art en tota la seva magnitud: apassionant, emocionant, electritzant, perfecta en l'execució, vibrant, universal... Un guió de reminiscències shakesperianes que  et situa en les coordenades de les guerres actuals del pròxim orient. Podria ser el Líban, podria ser Palestina, podria ser l'actual Síria, podria ser la guerra dels Balcans de fa unes dècades...l'argument de tragèdia clàssica és tan viu i real com l'aire que respirem, no en va el dramaturg Wajdi Mouawad és un gran coneixedor i admirador de Sòfocles. Cal aprendre's el seu nom, un nom que porta de forma implícita el segell d'alta qualitat en totes les seves produccions.
Incendis és una obra que arrenca amb el llegat testamentari d'una dona als seus dos fills bessons. El testament comporta l'encàrrec de trobar el pare i el germà desapareguts a causa de la guerra ; quan ho hagin fet, ella podrà descansar realment en pau i podrà ser enterrada com mana la tradició del seu poble. La recerca dels orígens i de la pròpia identitat constituirà el viatge dels dos germans, un viatge personal i físic que els portarà a visitar la geografia devastada per la guerra i esbrinar a través dels supervivents el destí del pare i del germà. Un cant a la figura de les àvies i a la saviesa dels vells . Elles atresoren el coneixement de la vida i també de la llibertat. L'àvia li diu a la néta : Si tu te'n vols sortir, has d'aprendre a llegir, a escriure, a comptar, a parlar i  a pensar.
Un guió magnífic i una posada en escena, - magnífic treball del director, Oriol Broggi- , en què els diferents plànols temporals de la realitat es donen simultàniament sense estridències i de forma gairebé imperceptible. Impagables la interpretació de tots els actors. Una Clara Segura magnífica, esborronadora i un Julio Manrique dur, apassionat, convincent. Tots dos en una forma física i psíquica excepcional. Tres hores i mitja d'un treball in extremis amb uns resultats excel.lents. Un gran regal per a tots els que hem tingut la sort de presenciar-lo.
Un gran orgull per al nostre teatre.

1 comentari:

  1. Sí, Carme! Totalment d'acord. Vaig tenir la sort de veure-la poc abans que acabés l'estada al Romea i va ser impressionant!
    Laia F.
    (LdL)

    ResponElimina