dimecres, 28 de desembre del 2011

Un dia més de vida

Font: http://www.racocatala.cat/
Un dia més de vida de Ryszard Kapuscinski
Angola, novembre del 1975, mes i any de la mort del dictador espanyol. Mes i any de la independència del país africà deixat de les mans portugueses després de la revolució democràtica dels clavells. Any de canvis profunds en la península ibèrica amb la desaparició de dues dictadures, una de les quals inicia una descolonització apressurada en el país angoleny.
Kapuscinski és allí, testimoni de les lluites entre l'exèrcit del MPLA i els guerrillers del FLNA i de la UNITA mentre els civils fugen dels escenaris bèl.lics. Sigles apart, el testimoni del periodista recull el paisatge desolat d'unes ciutats desmantellades per la fugida a gran escala dels colonitzadors portuguesos empaquetant parts de la ciutat dins de grans contenidors de fusta rumb a Lisboa.
Ull crític davant les misèries irracionals de les guerres, en Kapuscinski ens relata en primera persona els tres mesos anteriors a la proclamació de la independència. La confusió i el caos són les notes dominants on no se sap ben bé de quin bàndol és el sentinella que interroga els que intenten viatjar trobant la notícia al nord o al sud de la capital. Al sentinella que t'atura en un dels controls amb la Kalàixnikov apuntant-te als ulls cal parlar-li en la llengua de la seva tribu i cal encertar la paraula màgica que et salvarà la vida o et produirà la mort...així és la vida dels que s'atreveixen a anar al cor de les tenebres, que diria Joseph Conrad, però aquí són les tenebres de les odioses guerres que assoten el continent africà, fa trenta, quaranta anys i ara mateix. Odioses i eternes  guerres on conflueixen els interessos dels poderosos de dintre i de fora del país en la lluita pel control de les matèries primeres, dels preuats diamants com en el cas d'Angola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada