dimecres, 26 d’octubre del 2016

Filles. Viatge d'anada, de Raquel Estrada

La poesia de Raquel Estrada és una poesia directa, on cada paraula té un valor, res és gratuït. Les imatges estan construïdes a cops d'escarpa, de materials durs, sense concessions al lirisme fàcil. Parla de les nacions sense sal, la nafra d'un país ferit, els solcs cavats, l'ara és un cop sec. En els seus poemes hi ha molta geografia i molta terra. El seu univers poètic es sustenta sobre bases fermes i segures encara que les plaques tectòniques, - imatge recurrent- , existeixen i són susceptibles de bellugar-se i produir cataclismes.  A Filles sorgeixen dues figures molt interessants:  la figura del pare com un far i la de la mare com una pedra: la pedra materna, amb tot la càrrega simbòlica que contenen ambdós conceptes.
Fotografia: Carme Andrade


És una poesia de fort component social, com un crit; com si les nostres vides fossin sotragades cada dia per unes plaques tectòniques cada vegada que engeguem les pantalles. A Taula parada la poeta intensifica aquesta visió gairebé obscena d'un món injust on les terribles desigualtats s'han normalitzat:

El retrat del convit comença a estar clar:
força de tot i mal repartits els plats.

Els poemes de Filles van directes als grans temes universals: l'odi, les guerres, el mal col·lectiu: El mal és l’angoixa que t’ha corromput.

Al poema  El nen de la guerra diu:

T’aguanto un moment la mirada
a través de la pantalla
i quedem en silenci i és un silenci de tots.
T’estalvies el crit contingut en la imatge
i un segon forada el temps que separa
l’aquí el lluny.
.../...

A la III part de Filles, la poeta fa un gir temàtic, tot allunyant-se dels aspectes més socials per entrar en el terreny íntim i personal de la maternitat, a la qual hi dedica set poemes oberts a l'esperança i a la vida.

Tal com diu l’Olga Xirinacs en el text Enigmes de la vida interrogada que acompanya el pròleg, Filles és un llibre que conté molts moments per a la reflexió intensa.

Filles va guanyar el 31è Premi Miquel Martí i Pol de l’Ajuntament de Roda de Ter,2015

Altres publicacions poètiques de la mateixa autora són:

Pedregam o pedreria. Fragments d’orígens, Premi Gabriel Ferrater 2008.

Esferes coincidents. Tres finestres d’interior, 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada