dimarts, 10 de març del 2015

La pell de la frontera (1)

Fa pocs dies  que vaig penjar en aquest blog una entrada que vaig titular A la intempèrie i ara acabo de llegir el següent:

.../...les úniques imatges que n'han quedat mostraven tot de parracs clavats al filferro espinós, la muda de la pell com un peatge. La imatge era prou explícita: la roba mai no s'enganxa sola, dessota hi ha la pell .../... 
                                                         
Fotogriafia: Carme Andrade
Finalment, algú s'atreveix a descriure de forma crua, dirien alguns, jo en dic potent, la situació dels que entren per l'estret de Gibraltar o per Canàries i són enviats a Almeria, d'Almeria a Madrid i allí s'espavilen a enviar-los a Barcelona o a València, mai a Castella. De Barcelona a Alcarràs, a Serós o a Torres. Allí els esperen dos dies de feina cada setmana o cada mes, mentrestant viuen entre cartrons i sota els arbres.

A sobre de les pedres de les feixes del costat, tot de roba eixugant-se al sol, pantalons estesos a les canyes, pereres vestides amb samarretes.../...

.../...La veritable festa de la Diversitat s'hauria de fer aquí, als afores d'Alcarràs.../...

    Francesc Serés (2014)  La pell de la frontera. Quaderns Crema

Tots cecs i muts

2 comentaris:

  1. "El nostre drama de cada dia"
    persones que hi deixen la pell
    A Lampedusa o a Melilla.
    Podríem ser tu o jo, i és ell.

    ResponElimina
  2. El que veu i no queda mut, li passa això. País.

    Un immigrant d'origen subsaharià ha resultat ferit en el salt protagonitzat per més de mig centenar de persones d'origen subsaharià per la zona pròxima a la frontera de Farhana a primera hora d'aquest matí de dimecres, segons ha informat la Creu Roja.

    A més, una fotògrafa ha estat detinguda per la Guàrdia Civil, que l'ha acusat d'intentar emportar-se immigrants amb el seu cotxe, segons ha denunciat l'ONG Prodein.

    Fonts de l'entorn de la fotògrafa, la col·laboradora d'AFP Ángela Ríos, ha rebutjat aquesta acusació i l'ha titllat d'absurda, alhora que ha precisat que el salt s'ha produït a pocs metres del Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI).

    El jove ferit ha estat traslladat a l'Hospital Comarcal de Melilla, a causa de la importància de les lesions que presenta a les extremitats.

    El nombre d'immigrants que ha pogut passar encara no ha estat determinat per la delegació del govern espanyol, però se sap que han estat diversos els que ho han aconseguit, entre els quals hi ha el ferit.

    ResponElimina