diumenge, 15 de febrer del 2015

Tot obrint caixes...

El col.lectiu Reusenques de lletres m’ha esperonat perquè obrís una de les meves caixes de Pandora literària amb la finalitat de mostrar-ne el contingut. El que hi he trobat és un dels tresors literaris que m’ha acompanyat al llarg dels anys  i a hores d’ara encara m’acompanya. Camins de França de Joan Puig i Ferreter ha estat el llibre que he escollit per parlar-ne breument a la presentació del volum  Biblioteques personals[i] el 29  de gener a la llibreria Documenta de Barcelona, cosa que vaig fer conjuntament amb la Victòria Rodrigo, la Fina Masdéu i la Lena Paüls, totes tres, ànimes vives del col.lectiu.

La segona part de Camins de França és la més excitant i acolorida i la que va deixar una petjada profunda en la meva ànima juvenil d’aleshores i d’alguna manera ho continua fent.  En aquesta segona part, Puig i Ferreter ens narra la seva experiència vital en el seu vagabundeig per terres de la Provença fins arribar a Lió. Aquest relat va entrar en el meu món personal per quedar-se per sempre; en aquest univers personal es va fer amic i còmplice d’altres llibres i d’altres experiències tot ocupant l’espai on habiten ens tan vitals com  el desig de llibertat individual, d’aprenentatge i de poesia… perquè a Camins de França vaig veure reflectides bona part de les meves inquietuds personals; jo també aleshores havia fet algun viatge amb esperit d’aventura personal tot experimentant sentiments molt semblants a aquells que en Puig i Ferreter expressa en el capítol Llibertat i poesia …

El gust de considerar la pròpia vida, o tota una època de la pròpia vida, com una obra d’art en curs de creació, donant el marge necessari a la fantasia, a la imaginació, a la intel.ligència, però donant encara un més gran a l’imprevist,  és el gust de jugar fort i arriscadament. I jo el sentía ara, aquest gust, que era el plaer de fer de la meva vida no pas una obra de lògica, sinó una obra de poesia. Això era el retorn a la meva antiga idea: Si no sóc poeta, viuré poèticament.

Camins de França em va reforçar encara més el gust pel viatge de descoberta i per endinsar-me en la pell de persones desconegudes i així eixamplar els meus límits del coneixement humà.

Gorki, un dels personatges més admirats per Puig i Ferreter deia… Rarament he trobat en cap llibre idees que no hagués sentit abans, a la vida[ii].

El desig d’aventura , l’ànsia de coneixements nous i la  llibertat, - no exempta de contingències materials - , tenen  la passió com a motor. Aquesta passió és el que mou i ha mogut els grans exploradors del món físic i de l’intel.lectual.

Jo volia fer un viatge d’estudi i d’experiència; arribar-me a París, guaitar a Europa, viure amb més intensitat que no havia viscut fins ara, conèixer altres terres.
…/…un escriptor havia de conèixer la manera d’ésser d’altres pobles, tractar gent de tota mena, fer diversos oficis. En una paraula, allò que jo volia era viure... Viure àmpliament, intensament!.

Em seduïa la independència del jove Puig i Ferreter que s’enfronta al seu propi destí, amb pocs recursos i vivint al dia : El més gran incentiu, -deia-, és aquell no saber que et passarà l’endemà.

I la contemplació del pas del dia a la nit, fent-se amic dels estels…Arribada la nit, dorms en un hostal de poblet, en una masia acollidora damunt el fenc olorós, al coval que et fas al flanc d’un paller, potser de cara als estels…/…

Aquesta experiència vital, literària i filosòfica va constituir un mirall on reflectir-me aleshores. Vida i literatura formaven un sol pack.  Pura poesia. Pura joventut.

 Aquesta experiència... Finalment, ens obre pas devers la descoberta, la conquista i l’afirmació de la nostra personalitat, que és l’aprenentatge. Així es conjuminen la  llibertat, l’ aprenentatge i la poesia, tres referents de la joventut somniadora i romàntica de tots els temps. Salvant les distàncies del context cultural i geogràfic, els Camins de França d’en Joan Puig I Ferreter van constituir el meu On the road (KEROUAC, 1957)  particular.

[i] REUSENQUES DE LLETRES (2014): Biblioteques personals, Arola editors, Tarragona
[ii] DARI ESCANDELL ( 2008): El pes de la literatura russa en l’obra de Joan Puig i Ferreter: el cas de Camins de França. ( En línia). Universitat d’Alacant. http://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/4895/1/Budapest.pdf
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada