dilluns, 29 de desembre del 2014

Ànima

Si has vist Incendis interpretada per la gran parella Clara Segura i el Julio Manrique i l'emoció et va deixar sense alè, el nom de Wadji Mouawad es quedarà clavat per sempre en la llista de preferits. En Incendis, la brutalitat i la tendresa s'orquestraven de forma magnífica en uns personatges carregats d'història i de passions. Surts del teatre i penses, això és art universal, un art fora dels límits del temps, un text que somou i fa vibrar totes les cèl·lules del cos: brutal.

Les edicions del Periscopi ens presenta Ànima amb una curosa presentació i amb una meravellosa traducció d'Anna Casassas. Ànima és un text sagnant, no ens enganyem, però també és un text salvatgement bell, on la tragèdia inicial desencadena una història descarnada, amb arrels profundes en la violència intrínseca dels éssers humans i on apareixen els éssers dits inferiors, gossos, cavalls, ocells, insectes com a muts espectadors de la irracionalitat humana. Ells són els qui condueixen el relat i ens mostren la realitat més sòrdida de les accions humanes. Un enfocament decididament original i també provocador per tota la càrrega simbòlica que comporta.
Un text profund, cru i bell, tot alhora.

2 comentaris:

  1. Brutalitat i tendresa... difícils de conjuminar, però el romanticisme ho pot tot.

    ResponElimina
  2. Me la vaig perdre, Carme. Aquest parell d'actors m'agraden molt, però pel que expliquem l'obra és boníssima. Tot el que sigui la irracionalitat humana vista des de fora... Des de dins no ens n'adonem de com ho som!

    ResponElimina